Normal_ziek-verkouden-griep

Als een man de griep heeft, is hij vaak een stuk zieker dan een vrouw. Er wordt weleens lacherig gedaan over mannen die extreem verkouden of ziek zijn. Ze klagen en zeuren en zeggen zich nog nooit zo ellendig te hebben gevoeld. Vaak gingen we uit van de ‘man flu’, ofwel mannengriep, beter bekend als aanstelgedrag. Een Canadese onderzoeker heeft nu echter vastgesteld dat het afweersysteem van mannen zwakker is dan die van vrouwen, waardoor luchtweginfecties harder aankomen. Dat meldt de Volkskrant. 

Een man met griep brengt vaker een bezoekje aan het ziekenhuis. Ook hebben ze vaker last van onvoorziene problemen én hebben ze een grotere kans op overlijden door een griep dan vrouwen. Een griepvirus bij een man wordt ineens een stuk minder als zijn cellen een laagje oestrogeen krijgen, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens Canadese onderzoeker Kyle Sue is het een kwestie van oestrogeen versus testosteron. Testosteron lijkt niet bestand tegen een griepvirus, terwijl oestrogeen het immuunsysteem extra bescherming biedt. “De mannelijke auteurs van dit onderzoek concluderen dat verzorgers wat harder voor ons moeten lopen, zodat er in de toekomst weer kastjes kunnen worden opgehangen, auto’s worden onderhouden en voetbalstadions gevuld”, grapt Sue.

Viroloog en griepexpert Ab Osterhaus is terughoudend over de uitkomsten van het onderzoek. Wat hem betreft gaat het er meer om hoe mannen een griep of verkoudheid ervaren dan een zwakker afweersysteem door mannelijke hormonen. Hij vermoedt dat onderzoekers het grote verschil tussen mannen en vrouwen anders wel eerder hadden vastgesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids