Normal_spuit

Onlangs is een vrouw permanent blind geraakt aan één oog nadat zij een gezichtsbehandeling met filler kreeg. Dit gebeurde in een Amsterdamse kliniek die cosmetische behandelingen uitvoert. Niet de kliniek brengt dit naar buiten, maar het Erasmus MC samen met het Vumc. Het ziekenhuis in Amsterdam behandelde de vrouw na het incident. Dat meldt de Telegraaf. 

Halfzijdige blindheid na een fillerbehandeling is nog niet eerder voorgekomen in Nederland, maar wel elders in de wereld. Vaak omdat er sprake is van onderrapportage, zegt dermatoloog Peter Velthuis van het Erasmus MC.

Net als in dit geval, komen complicaties veelal voor bij mensen uit Azië. “Waarschijnlijk omdat het gevaar het grootst is bij behandelingen om het middendeel van het gelaat, met name de neus, op te vullen. Velen van hen willen graag een zonnebril dragen, hetgeen niet al te makkelijk gaat met een platte neusbrug”, aldus Velthuis. Dat was ook het geval bij deze vrouw. De filler werd in haar neus gespoten, waarna het zich via een bloedvat naar het oog verplaatste. De oogzenuw die daarmee in aanraking kwam is niet meer te herstellen.

Het Vumc en Erasmus MC hebben een artikel over het incident geplaatst in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, met als doel andere collega’s te waarschwuen over de gevolgen van een fillerbehandeling. Er is nog geen behandeling beschikbaar voor plots gezichtsverlies. Wel is duidelijk dat er binnen negentig minuten iets aan de blindheid gedaan moet worden. Na die negentig minuten is de blindheid met volle zekerheid definitief.

Door: Redactie Nationale Zorggids