Normal_luchtvervuiling

Luchtvervuiling blijft een groot probleem voor de volksgezondheid. Daarom stuurt het Longfonds samen met 169 longartsen een brandbrief aan de Tweede Kamer. Ze willen dat deze namelijk opstaat tegen vervuilde lucht en het probleem gaat aanpakken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

"Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kun ú wel”, aldus de longartsen tegen de Tweede Kamer.

Vooral het hart en de longen zijn de dupe van de vervuilde lucht. Hierdoor is een bepaalde type longkanker in opkomst, terwijl deze twintig jaar geleden nog niet bestond. Deze vorm van longkanker komt vooral voor onder vrouwen die geen rookgewoonte hebben. Naast longkanker, zijn ook chronische bronchitis, en hart- of luchtwegklachten een gevolg van de Nederlandse luchtkwaliteit. Kinderen hebben hierdoor eveneens vaak last van bronchitis.

De longartsen en het Longfonds willen dat de Tweede Kamer de Nederlandse lucht weer gezond maakt door bijvoorbeeld bepaalde scooters te verbieden, dieselgebruik te laten afnemen, evenals vrachtverkeer of de uitstoot van kolencentrales. Aankomende donderdag spreekt de Kamer over de kwestie.

Door: Redactie Nationale Zorggids