Normal_normal_rimpels

Het RIVM onderzocht onlangs 16 tijdelijke rimpelvullers, waarvan geen enkele schadelijk blijkt. Rimpelvullers, ofwel fillers, zijn producten die in of onder de huid gespoten worden met een medisch of cosmetisch doel. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de natuurlijke lichaamsvorm te herstellen na een operatie, maar ook om de zichtbare gevolgen van ouder worden te maskeren. Dat meldt RIVM.

Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de 26 zogeheten niet-permanente rimpelvullers die in 2014 in Nederland op de markt waren en deze in een laboratorium geanalyseerd. Alle 26 producten blijken niet schadelijk te zijn. Hiervoor is een internationaal erkende laboratoriumtest uitgevoerd die schadelijke effecten op cellen meet. De samenstelling van de producten komt overeen met de beschrijving in het technische dossier.

Want ook dat onderzocht het RIVM: het technische dossier van de veertien fabrikanten. Met volledige en correcte dossiers onderbouwen fabrikanten de veiligheid van het product voor de patient. In een tweetal gevallen is die onderbouwing onvolledig. De producten van de veertien fabrikanten veroorzaken volgens behandelaars weinig bijwerkingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids