Normal_prep_hiv-preventie

GroenLinks en D66 dienen gezamenlijk een voorstel in om de PrEP-pil, waarmee hiv-infecties voorkomen kunnen worden, voor risicogroepen beschikbaar te maken. Al eerder pleitten het Aidsfonds en COC voor het beschikbaar maken van het medicijn. Dat meldt GroenLinks. 

Jaarlijks komen er in Nederland meer dan duizend hiv-infecties bij. Een groot deel hiervan kan voorkomen worden door gebruik van het medicijn PrEP. Dit medicijn wordt nu slechts aan een klein deel van de grootste risicogroepen verstrekt. Het gevolg hiervan is dat mensen PrEP zelf moeten aanschaffen. Het medicijn kost wel 550 euro per maand waardoor slechts een kleine vermogende groep nu in staat is het te gebruiken.
 
In de studie ‘AmPrEP’, uitgevoerd door de GGD Amsterdam, krijgen deelnemers het medicijn gratis en worden ze nauwkeurig gemonitord bij het gebruik van dit middel. De resultaten hiervan zijn tot nu toe veelbelovend. Daarom moet dit experiment landelijk uitgerold worden. Via een overbruggingsregeling zorgen de partijen ervoor dat PrEP voor risicogroepen beschikbaar wordt.
 
Veel andere landen zoals Noorwegen, Zuid-Afrika en Frankrijk vergoeden PrEP al langer. Het aantal hiv-besmettingen nam er enorm af. Daarbij tonen studies van de Erasmus Universiteit en de European Medicines Agency aan dat PrEP een veilig én kostenbesparend medicijn is tegen hiv. In 2018 komt de Gezondheidsraad pas met een advies over het medicijn. De verwachting is dat er daarna een definitieve regeling komt voor PrEP. GroenLinks en D66 willen hier niet op wachten en nu al meer zekerheid voor risicogroepen. Zodat we het aantal hiv-besmettingen terug kunnen dringen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids