Normal_opticien_optiker_oog

Klanten van het bekende brillenmerk Ace & Tate kunnen binnenkort zelf online hun ogen meten. De winkel doet dit samen met de start-up Easee, een Nederlandse organisatie die voor het eerst een online oogmeting voor Europa heeft ontwikkeld. Dat meldt RTL Nieuws.

Het enige dat klanten nodig hebben is een computer, een smartphone en drie meter afstand vanaf het computerscherm. Het plan van Easee is om naast Ace & Tate nog meer brillenwinkels te strikken voor een samenwerking. Wie nu al een gratis online oogmeting wil doen, kan daarvoor terecht op de website van Easee.

Gebruikers vullen daar eerst enkele vragen in, waarna de computer op de oogmeting moet worden ingesteld. De oogmeting is in principe hetzelfde als in de winkel: op het scherm verschijnen letters en symbolen die de klant moet aflezen. Het gehele proces duurt slechts 15 minuten. Wie een second opinion wil, kan dat voor 19 euro laten doen bij een optometrist.

Het UMC Utrecht werkte tijdens de ontwikkeling samen met de start-up. Het ziekenhuis dacht onder meer mee over de vragen die aan het begin gesteld worden en over de te tonen letters en symbolen. “Als de app doet wat het belooft, kan dit grote gevolgen hebben voor opticiens en de fabrikanten van oogmeetapparatuur. Ik heb de pilotresultaten gezien. Het kan werken, maar om dat zeker te weten, gaan we meer onderzoek doen”, zegt oogarts Robert Wisse. 

Door: Redactie Nationale Zorggids