Normal_kerst__kerstboom__ster

Ieder jaar zien de brandwondencentra in Nederland weer een toename in het aantal brandwonden die worden opgelopen tijdens de feestdagen. Daarom waarschuwt de Nederlandse Brandwonden Stichting ook dit jaar om extra voorzichtig te zijn de komende tijd. Het gaat onder andere om ongelukken met gourmetten, koken en hete dranken. Dit meldt RTL Nieuws.

Tijdens de kerstvakantie zijn de kinderen thuis en hebben ouders volgens de Brandwonden Stichting een wat meer ontspannen houding in huis. Hierdoor liggen ongelukken meer voor de hand dan in een andere periode van het jaar. “Dan gebeuren er sneller ongelukken met hete thee, of kaarsen die binnen handbereik staan”, aldus woordvoerder Merel van der mark. In een op de tien gevallen gaat het om een kind dat jonger dan vijf jaar oud is.

Hoewel er voornamelijk gewaarschuwd wordt voor letsel door vuurwerk, is dat niet het enige gevaar tijdens de feestmaand. Wie bijvoorbeeld gourmet op een ouderwets toestel dat op spiritus brandt, loopt meer risico op brandwonden. Deze stof moet niet aangevuld worden als het nog warm is, omdat het een steekvlam kan veroorzaken. Ook het risico op vlam in de pan zou tijdens deze periode groter zijn.

Aangeraden wordt om altijd een emmer koud water naast de tafel of in de keuken te zetten. Deze kan gebruikt worden om kleine brandjes te blussen en om een verbrandde hand mee te koelen. Water is echter geen goede manier om spiritus mee te doven. “Als je er water op spuit verspreid je het en is de schade alleen maar groter.” Ook het gebruik van van een poederblusser zou te veel schade veroorzaken, maar een schuimblusser zou wel gebruikt kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids