Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Net als in 2016, overschreden ziekenhuizen ook in 2017 (en nog steeds in 2018) de Treeknorm voor wachttijden. Patiënten die een specialist nodig hebben, moeten vaak langer dan vier weken wachten terwijl de maximale wachttijd vier weken is. Dit meldt BNR op basis van cijfers van Mediquest. 

Vier jaar geleden was er nog geen sprake van wachttijden en moest een patiënt gemiddeld drie weken wachten op een afspraak of behandeling. In 2016 liepen de wachttijden enorm op en in 2017 bleek het probleem niet te zijn opgelost. Met name de afdelingen oogheelkunde kunnen patiënten niet tijdig laten langskomen. Zij moeten soms wel negen weken wachten op alleen een intake.

Het grootste probleem lijkt te zijn dat ziekenhuizen niet meer vooruit kunnen kijken. Voorheen konden ze redelijk makkelijk inschatten welke zorg nodig was, dat is nu niet meer zo. “Je ziet dat het niet altijd planbaar is welke zorg meer komt. Het aantal specialisten is niet rekbaar. Het is schommelen door de tijd heen”, licht Jon Schaefer toe. Hij is directeur bij Mediquest, een onderzoeksbureau inzicht en kwaliteit van zorg stimuleert. De langste wachttijden zijn in de regio Den Haag en in de provincies Groningen en Drenthe. In Amsterdam en Zeeland zijn de wachttijden het kortst.

Patiënten die moeten wachten hebben geen acute zorg nodig. Spoedeisende hulp gaat onverminderd door, aldus Schaefer. Patiënten die een knie-operatie of staaroperatie nodig hebben, moeten wachten. Ziekenhuizen kijken dan ook niet of ze elders wel tijdig geholpen kunnen worden.

Wie echt een doorverwijzing wil, kan altijd naar zijn zorgverzekeraar stappen, zegt Patiëntenfederatie Nederland. Het kan zijn dat een patiënt dan niet in zijn eigen regionale ziekenhuis terecht kan, maar wel elders in een nabij gelegen regio. Volgens woordvoerder Thom Meens van de Patiëntenfederatie is het altijd mogelijk om bij de zorgverzekeraar te vragen wat de mogelijkheden zijn voor behandeling bij een commerciële kliniek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids