Logo_logo_nefit

Experts waarschuwen voor de gevaarlijke cv-ketels van Nefit. De Topline HR-ketel van het merk is brandgevaarlijk en kan daardoor ook leiden tot koolmonoxidevergiftiging in de ruim 128.000 huishoudens die deze ketel hebben. Wie langere tijd aan zeer hoge concentraties koolmonoxide is blootgesteld, kan bewusteloos raken. Het ontstane zuurstofgebrek in de hersenen kan de dood tot gevolg hebben. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het grootste probleem is het brandgevaar van de cv-ketel. Deze heeft een warmtewisselaar die kan vervormen wanneer hij heet wordt. Hierdoor kan een rookgaslek ontstaan waardoor de ketel vlam kan vatten. Inmiddels is duidelijk dat er zeker honderden meldingen zijn geweest van een vervormde warmtewisselaar.

Eén expert noemt de Nefit-ketel die tussen 2006 en 2009 is geproduceerd een CO-bom. “Niet omdat het ding zal ontploffen, maar omdat ‘ie zo’n grote hoeveelheid CO kan produceren.” Hij vindt het onbegrijpelijk dat het zover heeft kunnen komen. De koolmonoxide die vrijkomt wordt tegengehouden door de witte kap op het apparaat, maar het is niet ondenkbaar dat er situaties ontstaan waarbij de stof wel vrijkomt als de warmtewisselaar lekt.

Volgens Nefit zelf is er geen probleem met de ketel. “Een toestel waarvan de brander op de juiste manier is gesloten en dat volgens de voorschriften wordt onderhouden, kent geen verhoogd risico voor de gebruiker en zijn omgeving. Dit geldt zelfs als de warmtewisselaar defect is. Koolmonoxidelekkage buiten het toestel door een defecte wisselaar is uitgesloten.”

Door: Redactie Nationale Zorggids