Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat samenwerken met de Hartstichting. Deze samenwerking moet ontwikkeling van medicijnen bevorderen en deze nieuwe medicijnen sneller en beter beschikbaar maken voor de patiënt. Dat meldt het CBG. 

Door onbekendheid met de regels voor vergunningverlening van medicijnen verlopen de vertaling en ontwikkeling van onderzoek naar medicijnen soms onnodig traag. Hierdoor komen nieuwe medicijnen veel later of soms helemaal niet bij de patiënt terecht. Dit kan sneller als het CBG al in een vroeg stadium wetenschappelijk advies kan geven, met de juiste en actuele kennis. Met deze samenwerking krijgen onderzoekers van de Hartstichting advies over optimale toepasbaarheid en haalbaarheid van het onderzoek.

“Grotere bedrijven kennen de regelgeving van de vergunningverlening van medicijnen”, legt collegevoorzitter prof. dr. Ton de Boer uit. “Maar nieuwe medicijnen worden vaak bedacht in academische centra of kleine farmaceutische bedrijven en zij kennen die regelgeving vaak niet. Hierdoor moet geneesmiddelenonderzoek vaak onnodig opnieuw worden uitgevoerd, of komen de medicijnen niet in de kliniek terecht. Geneesmiddelenonderzoek kan worden versneld als deze partijen de registratie-autoriteiten zoals het CBG beter weten te vinden. Hier is uiteindelijk de patiënt bij gebaat.”

Om vernieuwing en snelle toegang tot medicijnen te bevorderen is het CBG in 2015 begonnen met een pilot met het geven van advies op maat. Dit is een laagdrempelige adviesvorm die zich richt op zogenoemde start-ups. Dit zijn kleine bedrijven en academische groepen die werken aan de ontwikkeling van medicijnen. Het CBG biedt daarbij ook de mogelijkheid van een ketenbreed advies met Zorginstituut Nederland en/of de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Daardoor krijgen partijen de mogelijkheid om tegelijkertijd aan tafel te zitten met alle overheidspartners betrokken bij geneesmiddelontwikkeling.

Door: Redactie Nationale Zorggids