Normal_rss_entry-119992

Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

In het afvalwater van het bedrijf, maar ook in een vijver op het terrein en in water in de omgeving zijn concentraties GenX aangetroffen. Onduidelijk is nog hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dat wordt onderzocht, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen  van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Omwonenden van Chemours klagen al jaren over de giftige stoffen die in het water terecht komen. Deze kunnen mogelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Bij een paar honderd mensen die vlak bij de fabriek wonen, is in okotober bloed afgenomen om deze te testen op het gehalte giftige stoffen. Hoewel de concentratie GenX in het drinkwater rondom Dordrecht wel verhoogd is, zou het volgens het RIVM niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Custom Powders droogt GenX voor Chemours in Dordrecht. De verwerking van de stof mag weer worden hervat als er nieuwe technische voorschriften van kracht zijn en "er voldoende aanvullende maatregelen zijn genomen om de GenX-emissies terug te dringen". 

Door: ANP