Normal_vaccinatie_inenting

De cocktail van de huidige griepprik bevat niet de griepvirus waar 15.000 mensen nu last van hebben. Twee keer per jaar bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) welke drie griepvarianten in de cocktail komen, maar voor de laatste versie is de verkeerde keuze gemaakt, vertelt hoogleraar Ron Foucher van Erasmus MC. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

De WHO stelt in maart al vast welke drie influenzavirussen in het vaccin komen, maar in een halfjaar tijd kan één en ander veranderen. En dat is nu dus gebeurd. Foucher vermoedt dat de huidige griepgolf daarom nog zeker twee maanden aanhoudt en dat we nog naar een hoogtepunt toewerken.

In de Amerikaanse prik blijken wel de juiste varianten te zitten en daarom hebben Amerikanen op dit moment minder last van griepverschijnselen. Het verschilt zit hem erin dat in Amerika vier virussen kunnen worden opgenomen en in Nederland maar drie. De hoogleraar is op dit moment zelf bezig met de ontwikkeling van een andere griepprik, waarbij hij de ontwikkeling van het virus nauwlettend in de gaten houdt.

Binnenkort zal ook griepvariant AH3 Nederland treffen. Dit is een zwaardere versie van de huidige griep, maar het vaccin dat onder meer ouderen en chronisch zieken hebben gekregen, is hiertegen wel bestand. 

Door: Redactie Nationale Zorggids