Normal_niezen

Het is niet verstandig om een nies in te houden, want je kunt je keelholte er flink mee beschadigen. Dit zeggen Nederlandse KNO-artsen naar aanleiding van een incident in Groot Brittannië. Een man daar wilde zijn nies inhouden, maar hield daar een ernstige beschadiging in zijn keelholte aan over; namelijk een gaatje. Dat meldt NOS.

Naast een beschadigde keelholte kunnen trommelvliezen door het inhouden van een nies opgeblazen worden of kan er lucht in de hersenen komen. “Theoretisch gezien dan”, zegt KNO-arts Jan van der Borden. Wie zijn nies inhoudt, is volgens hem niet goed bezig. In nies is een prikkel die uit de luchtwegen moet. Het lichaam doet dat met een flinke stoot, ofwel een nies. De lucht die daarbij vrijkomt moet ergens heen en als je je mond dichthoudt, gaat het op zoek naar een andere oplossing.

Toch is de kans dat een ingehouden nies schade oplevert niet groot. Zo is Van der Borden al bijna dertig jaar KNO-arts en in al die tijd heeft hij nog nooit een patient gezien die schade opliep door een nies. Vooral gezonde mensen hoeven zich niet veel zorgen te maken, omdat ze in hun keel sterk weefsel hebben. Ouderen of mensen met zwak of beschadigd weefsel hebben een iets grotere kans op beschadiging door een ingehouden nies, maar hoe groot die kans is, weet ook Van der Borden niet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids