Normal_gluten_brood

Steeds meer mensen eten glutenvrij zonder dat zij last hebben van coeliakie, ofwel een glutenallergie. Ze denken dat het gezonder is dan voedsel met gluten, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn, zegt een Australische universiteit. Dat meldt Metro.

“Het kan zelfs zo zijn dat het tegenovergestelde waar is. Volkoren producten vermijden kan ervoor zorgen dat je veel minder vezels binnenkrijgt dan nodig, dat kan schadelijk zijn”, zegt gastro-entrologist Suzanne Mahady. Nergens is nog bewijs gevonden dat glutenvrij eten gezonder is dan voedsel met gluten. Bovendien leidt een tekort aan vezels tot verstopping van de darmen.

Dit is niet de eerste keer dat onderzoekers zeggen dat glutenvrij eten zonder glutenallergie onnodig is. Eerder zeiden andere wetenschappers al dat een tekort aan volkoren granen schadelijk kan zijn voor het cardiovasculaire systeem. Toch zijn er ook gezondheidsvoordelen voor mensen die zonder allergie geen gluten eten, namelijk het opgeblazen gevoel in de maag gaat weg. Dit gaat vaak om mensen die geen allergie hebben, maar waarschijnlijk wel in een bepaalde geen gluten kunnen verdragen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids