Normal_steekmug_mug_insect

Een Nederlander heeft tijdens zijn verblijf in Brazilië de gele koorts gekregen. Een gevaarlijke ziekte waaraan je kunt overlijden. Hoewel de man kampte met hoge koorts, misselijkheid en diarree, heeft hij het overleefd en is hij weer helemaal beter verklaard door het Erasmus MC. Dat meldt Skipr. 

De man verbleef in Mairiporã, een plaatsje waar de afgelopen tijd minstens zes mensen zijn overleden nadat zij de gele koorts kregen. Inmiddels is daar de noodtoestand uitgeroepen, want de ziektedragende mug verspreidt zich snel. De autoriteiten zijn overgegaan tot het inenten van de inwoners van grote steden als Rio de Janeiro en São Paulo.

Uit berichtgeving van het Rotterdamse Erasmus MC blijkt dat de man voor zijn vakantie geen inenting had gehaald. Iets wat hier vrij normaal is voordat we op vakantie gaan naar een tropisch land. Ziekten als de gele koorts zijn in landen als Brazilië nog steeds niet ongewoon, want de vlieg die de virus verspreidt is daar in groten getale aanwezig. Het gaat om dezelfde mug als de mug die het zikavirus verspreidt. Waar de man alleen last had van hoge koorts en een paar mildere bijwerkingen, kan de gele koorts ook leiden tot orgaanuitval, geelzucht en bloedingen uit de oren, ogen en neus. 10 procent van de patiënten die de tropische ziekte oploopt gaat eraan dood.

Mensen kunnen elkaar geen gele koorts geven. Alleen de mug is verantwoordelijk voor verspreiding. Deze is niet in Nederland te vinden en daarom komen dergelijke tropische ziektes hier niet voor. De laatste keer dat er hier een melding van werd gedaan is vorig jaar, maar daarvoor ging er dertig jaar overheen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids