Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Amerikaanse onderzoekers kunnen middels een slimme bloedtest acht soorten kanker tijdig opsporen. Het gaat om baarmoederkanker, leverkanker, maagkanker, longkanker, borstkanker, darmkanker, slokdarmkanker en kanker aan de alvleesklier. De test was gemiddeld in 70 procent van de verschillende kankergevallen accuraat. De beste resultaten behaalden de onderzoekers bij mensen met baarmoederhalskanker en de slechtste resultaten bij patiënten met borstkanker. Dat meldt NU.nl. 

In totaal ondergingen meer dan duizend patiënten de nieuw ontwikkelde bloedtest en als controlegroep werden achthonderd mensen zonder kankerdiagnose getest om zo na te gaan of de test ook onjuiste diagnoses zou stellen. Omdat de test specifiek bedoeld is voor 50-plussers en ex-kankerpatiënten, moeten de onderzoekers nu bekijken hoe de test reageert op het bloed van tienduizend deelnemers die nog nooit kanker hebben gehad.

“Voor het eerst is er een potentiële bloedtest ontwikkeld die veel ernstige vormen van kanker kan signaleren, waarbij we tot dusver vaak moesten wachten tot het stadium waarin al symptomen voordeden en de diagnose te laat kwam”, zegt onderzoeker Peter Gibbs. 

Door: Redactie Nationale Zorggids