Normal_energy_drink

Na het pleidooi van voedselwaakhond foodwatch, zijn de Nederlandse ziekenhuizen een verkoopverbod van energiedrankjes aan het overwegen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wordt de kwestie in de aankomende bestuursvergadering besproken. De vereniging benadrukt echter dat zij haar leden niet kan verbieden om energiedrankjes te verkopen, omdat de drankjes in drankautomaten van leveranciers zitten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

foodwatch is dinsdag een e-mailactie gestart met de oproep aan ziekenhuizen om te stoppen met de verkoop van energiedranken. Kinderartsen sloegen vorige week namelijk alarm omdat veel jongeren te maken kunnen krijgen met serieuze gezondheidsproblemen door het drinken van deze drankjes. Diezelfde jongeren worden na een ziekenhuisbezoek bij de uitgang van veel ziekenhuizen door een frisdrankautomaat verleid een energiedrankje te verkopen, aldus de voedselwaakhond.

De NVZ laat weten dat de verantwoordelijkheid ook deels bij de consument ligt en dat het aan de ziekenhuizen zelf is om te beslissen of zij in gesprek gaan met hun cateraar over het verstrekken van energiedrankjes. 

Door: Redactie Nationale Zorggids