Normal_fusie_vumc_en_amc

Op maandag 29 januari organiseert de Tweede Kamer op initiatief van GroenLinks een hoorzitting over de monsterfusie tussen de ziekenhuizen VUmc en AMC in Amsterdam. Een ziekenhuisfusie kan nadelig uitpakken voor patiënten: wachttijden worden langer, de prijs voor zorg stijgt en patiënten hebben minder keuzevrijheid. Daarom wil de partij dat samenwerking tussen ziekenhuizen een aantrekkelijker alternatief wordt dan fuseren. Dat meldt GroenLinks. 

Nu is het zo dat ziekenhuizen een fusie vaak verkiezen boven samenwerking. Zij denken met een fusie minder risico te lopen op het gebied van mededinging. Dat is de wereld op zijn kop en niet in het belang van de patiënt, vindt GroenLinks.

Bij fusieplannen toetst de onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) alleen of er nog wel voldoende marktwerking overblijft tussen ziekenhuizen in een regio. Wat GroenLinks betreft moeten fusieplannen getoetst worden aan publieke doelen: als een fusie niet bijdraagt aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg, dan geen fusie.
 
Om te achterhalen waarom het VUmc en AMC kiezen voor een monsterfusie wil de partij van de besturen van de ziekenhuizen horen wat volgens hen de voordelen van de fusie zijn. Wat is de meerwaarde voor de patiënt? Wordt de zorg beter en betaalbaarder?  
 
Corinne Ellemeet: “De zorg is geen markt en zorg geen luxeproduct. De leidende vraag moet altijd zijn of een fusie in het belang is van de patiënten. Wordt de zorg beter, goedkoper en toegankelijker? Die vragen zal ik de ziekenhuizen maandag stellen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids