Normal_tweede_kamer

Heeft Nederland een rol gespeeld bij onderzoek van Volkswagen naar schadelijke effecten van uitlaatgassen op menselijke proefpersonen? Dat vraagt Kamerlid Farid Azarkan van DENK aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastuctuur en Waterstaat. Dit meldt Tweede Kamer.

Volkswagen heeft in Duitsland onderzoek laten doen naar de gezondheidseffecten van uitlaatgassen. Op 29 januari werd bekend dat daarbij mensen als proefpersoon zijn ingezet. Van Veldhoven verzekert dat dit Duitse onderzoek privaat is gefinancierd en dat er geen Nederlands of Europees belastinggeld voor is gebruikt.

Ook het RIVM doet onderzoek naar gezondheidseffecten van vervuilde lucht, weet Azarkan, en maakt daarbij gebruik van menselijke proefpersonen. Dat klopt volgens de staatssecretaris. Mensen worden daarbij in een gecontroleerde omgeving blootgesteld aan dezelfde lucht die we ook op straat inademen, benadrukt ze.

Onderzoek naar gevolgen van luchtvervuiling is hard nodig om luchtkwaliteitsbeleid en gezondheidszorg op te baseren. Medisch onderzoek met menselijke proefpersonen is volgens Van Veldhoven toegestaan, maar wordt altijd vooraf nauwkeurig getoetst.