Normal_chirurg_arts_operatie

Door een fluorescerende contrastvloeistof in te spuiten bij patiënten met endeldarmkanker vóór een operatie, kunnen chirurgen tijdens de operatie nog nauwkeuriger tumorweefsel verwijderen en gezond weefsel sparen. Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Drie Nederlandse ziekenhuizen zijn gestart met dit baanbrekende onderzoek om endeldarmkanker te behandelen. Het gaat om het LUMC, het Erasmus MC in Rotterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven in samenwerking met het Centre for Human Drug Research (CHDR).

Patiënten met grote, lokaal voortgeschreden endeldarmtumoren of met teruggekeerde endeldarmkanker krijgen een aantal dagen voor de operatie bij het CHDR in Leiden een speciaal ontwikkelde tumor-specifieke marker (SGM-101) via een infuus toegediend. Het is een fluorescerende contrastvloeistof die zich specifiek hecht aan de tumorcellen.

“Vergelijk het met een fluorescerende jas die oplicht in het donker als er licht op valt”, zegt hoofdonderzoeker en chirurg dr. Alexander Vahrmeijer (LUMC). Tijdens de operatie gaat het licht op de operatiekamer uit en lichten de tumoren middels een speciale infraroodcamera op. “Het effect is tweeledig”, gaat hij verder, “tumoren die niet te zien zijn met het blote oog, worden zichtbaar en plekken waarvan we vermoeden dat het een tumor is, blijken gezond weefsel te zijn en kunnen dus worden gespaard.”

Chirurg dr. Miranda Kusters van het Catharina Ziekenhuis is enthousiast over de nieuwe behandeltechniek. “Je ziet op een monitor in de OK direct waar tumoren zitten en belangrijker nog, in dertig procent van de gevallen treffen we meer aan dan we dachten. Tot nu toe moesten we het doen met wat onze ogen zagen, onze handen voelden en wat vooraf op scans te zien was. Dit is een extra middel om ons als chirurg te helpen."

“De komende jaren moet uit onderzoek blijken of deze techniek meerwaarde heeft voor de levensverwachting van patiënten”, zegt Vahrmeijer. Uitgebreider onderzoek onder zo’n tweehonderd patiënten moet dit aantonen. De hoofdonderzoekers van de drie ziekenhuizen gaan hiervoor een langdurige samenwerking aan. KWF Kankerbestrijding heeft daarvoor 1 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids