Normal_roken__sigaret

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL). Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG, meldt althans op Radio1 dat zijn ziekenhuis wat hem betreft voornemens is dat te doen. Hij hoopt zelfs dat alle universitair medische centra zich erbij voegen en wil dat volgende week voorstellen op een bestuursvergadering van de Nederlandse federatie van universitaire centra (NFU).

Volgens het Antoni van Leeuwenhoek hebben civiele procedures over de hele wereld het rookprobleem niet opgelost. "Onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen van het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten. Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret", aldus René Medema, voorzitter van de raad van bestuur van het AVL. "Maar liefst 30 procent van alle kankerpatiënten krijgt de ziekte door roken. Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak ook daadwerkelijk overlijden."

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq is blij dat het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) als eerste ziekenhuis in Nederland aangifte doet in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten. het UMCG sluit zich daar nu bij aan. Zij deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten, aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat daarbij om zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. 

Door: ANP