Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Zodra een uitslag van een onderzoek bekend is, moeten ziekenhuizen dit online in de persoonlijk omgeving van de patiënt publiceren. Dit zegt Patiëntenfederatie Nederland die vindt dat ziekenhuizen daar geen wachttijd van een week voor hoeven in te stellen. Ziekenhuizen hebben een wachttijd omdat ze de uitslag vóór publicatie aan de patiënt kunnen uitleggen, maar de Patiëntenfederatie is van mening dat een patiënt zelf kan beslissen of hij zijn dossier digitaal wil inzien of eerst een afspraak wil met de dokter. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Een ziekenhuis dat een uitslag meteen publiceert moet de patiënt vooraf wel waarschuwen. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een negatieve uitslag tussenzit en daar moeten patiënten op voorbereid zijn. Ook een melding als ‘Deze uitslag wacht op bespreking door een multidisciplinair team’ is noodzakelijk.

“Er zijn dokters die eerst willen praten met de patiënt en er zijn artsen die de uitslagen zonder inmenging direct willen vrijgeven”, reageert de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Dit betekent dat ieder ziekenhuis weer anders handelt. Volgens de NVZ is het altijd beter om slecht nieuwsgesprekken te voeren alvorens een uitslag online komt. Wel is de vereniging het eens met de Patiëntenfederatie dat iedere patiënt toegang moet hebben tot zijn eigen medische informatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids