Logo_schedel

Bedrijven blijken de wettelijke verplichtingen ten aanzien van het veilig werken met kankerverwekkende stoffen aan de laars te lappen, zegt FNV. Dit zou blijken uit een onderzoeksrapport van Capgemini, gemaakt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het rapport staat dat werkgevers geen registraties bijhouden van welke werknemer aan welke risico’s (mogelijk) wordt blootgesteld bij het werken met kankerverwekkende stoffen. Dat is wel verplicht, meldt FNV. 

FNV vicevoorzitter Kitty Jong noemt het onbegrijpelijk en schokkend dat bedrijven geen registratie bijhouden terwijl dat wel wettelijk verplicht is. Dat kan kanker voorkomen, zegt ze. Jaarlijks sterven zo’n drieduizend mensen aan een kanker die zij op werk hebben opgelopen.

Ook staat in het rapport dat bedrijfsartsen zelden blootstellingsgegevens over kankerverwekkende stoffen van werknemers zien. De artsen geven in het onderzoek aan hier ook niet naar te vragen en het niet te bespreken met de werkgever. De blootstellingsgegevens worden niet meegenomen bij verzuimanalyses van werknemers.
“Van een goede bedrijfsarts en arbodienst mag je verwachten dat ze de werkgever hierom vragen en de werkgever erop wijzen dit op orde te hebben. Dat gebeurt dus helemaal niet”, aldus Jong die het beschamend noemt.

FNV stelt dat werkgevers graag alle verzuimgegevens krijgen van werknemers, maar gegevens die nodig zijn voor preventie van verzuim zelf niet aanleveren. Het preventiebeleid komt zo niet van de grond, zegt de vakbond.

De FNV is van oordeel dat bedrijven op dit punt moeten worden verplicht gegevens over hoeveelheden kankerverwekkende stoffen aan te melden bij de Inspectie SZW. Door deze gegevens bij te houden in een database, kan er veel beter gehandhaafd worden en kunnen verdachte overtreders hard worden aangepakt. FNV stelt ook al jaren het lage aantal inspecteurs op het terrein van veilig werk aan de orde. 

Door: Redactie Nationale Zorggids