Normal_abrikozenpitten

De abrikozenpitten van Erica Kruiderijen en Jacob Hooy zijn van de markt gehaald. In beide merken zitten zeer hoge waarden waterstofcyanide. Het eten van deze abrikozenpitten kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Consumenten die de producten van één van deze winkels hebben gekocht, worden gevraagd deze terug te brengen. Dat meldt NVWA. 

Het plantengifstof cyanogene glycosiden dat in abrikozenpitten zit, kan worden omgezet naar cyanide. Wie daar teveel van binnenkrijgt kan moeite krijgen met ademhalen en zelfs een hartstilstand krijgen. Dit geldt ook voor een teveel aan perzikkenpitten, pruimenpitten of avocadopitten. Abrikozenpitten zouden helpen tegen kanker, zo zeggen verschillende bronnen.

Op de zakjes abrikozenpitten staat aangegeven dat consumenten maximaal vijf pitten per dag mogen eten, maar omdat het product tussen andere noten ligt kan het zijn dat mensen dit niet lezen of anderszins meekrijgen. In een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) staat een maximaal aanbevolen hoeveelheid van 370 gram pitten. Dit staat gelijk aan een halve grote pit, of drie kleinere pitten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids