Normal_eerste_kamer_2

Hoewel nog steeds niet zeker is of de nieuwe donorwet doorgang vindt of niet, heeft de PvdA al laten weten met vijf senatoren voor te stemmen. De overige drie senatoren van de partij stemmen tegen. Niet de toelichting voorstelindiener Pia Dijkstra heeft bijgedragen aan meer draagvlak voor het wetsvoorstel, maar de uitleg van minister Bruno Bruins. Hij garandeerde de Eerste Kamer gisteren dat er voor nabestaanden niets zou veranderen in de nieuw wet. Dat betekent dat als zij niet willen dat een orgaan van hun overleden familielid wordt getransplanteerd, dan kan in overleg met de arts besloten worden om het inderdaad niet te doen. Dat melden Trouw en Telegraaf. 

Bruins sprak gisteren alle senatoren die nog twijfelden aan het wetsvoorstel. Hij liet hen weten dat familieleden van overleden orgaandonoren hun rechten behouden en hun bezwaren altijd mogen indienen, ook in de nieuwe donorwet. Nabestaanden hebben geen vetorecht, maar wel 'het laatste woord'. 

Volgende week stemmen de 75 leden van de Eerste Kamer over het voorstel van Pia Dijkstra om de donorwet zo te veranderen dat mensen standaard orgaandonor zijn, tenzij daar bezwaar tegen maken. Waar er eerst nog flinke twijfels waren over de wet, lijkt een meerendeel van de senatoren nu toch voor te gaan stemmen. Hoeveel dat er precies zullen zijn is nog even afwachten. De meeste bezwaren waren afkomstig van de PvdA en het CDA. PvdA lijkt nu grotendeels voor te zijn, maar CDA blijft onbekend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids