Normal_longfonds

De luchtkwaliteit is in één op de zeven Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van fijnstof. In vrijwel alle huizen zijn verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Dit gebeurt vooral aan het begin van de avond. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in opdracht van het Longfonds, zo meldt het Longfonds.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Blauw Research bij 749 huishoudens. Met een speciale sensor wordt gedurende 9 maanden het gehalte aan CO2 (koolstofdioxide), fijnstof, luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. In huis komt fijnstof vrij onder meer bij verbranding, bijvoorbeeld door bakken en braden, het branden van kaarsen of de open haard.

Ook komen er fijnstofdeeltjes van buiten naar binnen. Bij gevoelige groepen, zoals mensen met een longziekte, kan dit direct leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid of hoesten. Op lange termijn kan blootstelling aan fijnstof voor iedereen schadelijk zijn.

In het onderzoek wordt ook gekeken naar de concentratie CO2, een onzichtbaar gas dat zich ophoopt wanneer veel mensen langere tijd in een slecht geventileerde ruimte zijn. Uit de eerste metingen blijkt dat de concentraties CO2 oplopen gedurende de avond als de meeste bewoners thuis zijn. In één op de tien huizen worden de advieswaarden zelfs langer dan een kwart van de dag overschreden. Als de lucht onvoldoende ververst wordt leidt dit tot een bedompte, muffe lucht, maar zorgt het ook voor een ophoping van verontreinigde stoffen in huis, zoals vocht. Dit kan bijdragen aan schimmelgroei.

Veel Nederlanders weten niet dat zij in huis vervuilde lucht inademen en dat dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel, lijken op het eerste gezicht niet zo schadelijk, maar kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn longziekten als astma en COPD.

Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt van de lucht die wordt ingeademd. Daarom is het gezondheidsfonds samen met Eneco, Quby, Philips en coalitie Awaire een samenwerking gestart om het Nederlandse publiek bewust te maken van het belang van gezonde lucht in huis. Het doel is mensen handvatten te geven om hun gezondheid te beschermen tegen vieze lucht en zelf de lucht gezonder te maken. In het voorjaar 2018 is het onderzoek helemaal afgerond. 

Door: Redactie Nationale Zorggids