Normal_abrikozenpitten

Het lijkt erop dat er nergens in Nederland nog abrikozenpitten verkrijgbaar zijn. Uit voorzorg hebben alle leveranciers de zogenaamde superfood uit de schappen gehaald. In de producten van diverse merken was namelijk een te hoge waarde van blauwzuur, ofwel waterstofcyanide gevonden. Dat meldt de Volkskrant. 

Waterstofcyanide kan levensgevaarlijk zijn als de mens daarvan een te hoge dosis binnenkrijgt en dat is al snel zo: drie kleine pitten zijn voor volwassenen gevaarlijk en kinderen kunnen na het eten van één pitje al gevaarlijke bijwerkingen krijgen. Om die reden haalden Erica Kruiderijen, Jacob Hooy, Superfoodz en G&W Gezondheidswinkel hun abrikozenpitten al uit de winkels.

“Voor zover wij weten worden er nu geen abrikozenpitten meer verkocht in Nederland. We hebben het onderzoek naar gevaarlijke pitten afgerond en fabrikanten die in Nederland weer abrikozenpitten op de markt willen brengen, moeten eerst aantonen dat hun pitten veilig zijn”, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Goed nieuws, aldus het Voedingscentrum dat de afgelopen al actief waarschuwde voor de gevolgen van het eten van abrikozenpitten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids