Normal_chirurgie__operatie

Een groep ziekenhuizen heeft samengewerkt aan een nieuw rekenmodel, dat uitzoekt of een darmkankerpatiënt aanvullende operaties nodig heeft na de kijkoperatie waarbij het gezwel is weggehaald. Als het goed is moet de rekenmethode bijdragen aan het terugdringen van het aantal operaties bij darmkanker. Dat meldt NU.nl. 

Nadat tijdens een kijkoperatie de darmkanker met gesteelde vorm is weggesneden, is het moeilijk om eventuele uitzaaiingen, of de kans daarop, op te sporen. Ziekenhuizen kiezen er daarom vaak voor om nog een aanvullende operatie uit te voeren ,waarbij pas achteraf duidelijk wordt of dat nodig was of niet. De rekenmethode, ontwikkeld door dertien ziekenhuizen, maakt het mogelijk om het aantal aanvullende operaties met 50 procent terug te dringen.

“Het bevolkingsonderzoek darmkanker heeft ervoor gezorgd dat we veel patiënten zien met een aandoening in een vroeg stadium. Het is belangrijk dat we voorkomen dat die patiënten overbehandeld worden, met name in het belang van de patiënt, maar natuurlijk ook vanuit het oogpunt van kostenbeheersing”, aldus MDL-arts Leon Moons, één van de hoofdonderzoekers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids