Normal_prep_hiv-preventie

Utrecht is de eerste gemeente van Nederland die de hiv-preventiepil PrEP via de reguliere zorg gaat aanbieden om zo het aantal hiv-besmettingen in de regio terug te dringen. De gemeente legt 10.000 euro neer voor het project en 66 Utrechters krijgen het middel vanuit het UMC Utrecht voorgeschreven. Dat meldt de Telegraaf. 

Deelnemers moeten de kosten van de medicijnen zelf betalen, maar de gemeente trekt de portemonnee voor de medische onderzoeken die daarop volgen. Wie besmet is met hiv kan de pil al via zijn huisarts krijgen en betaalt daar maandelijks ongeveer 50 euro voor.

Zorgverzekeraars vergoeden kosten voor het medicijngebruik nog niet. De afgelopen paar jaar hebben meerdere organisaties een oproep gedaan voor vergoeding vanuit het basispakket, maar daar is tot nu toe geen gehoor aan gegeven. Dit komt deels doordat de Gezondheidsraad nog geen advies heeft uitgebracht over PrEP. Naar verwachting komt dit advies ergens dit jaar en daarna moet blijken of de preventiepil in het basispakket van de zorgverzekering komt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids