Normal_oog_onderzoek_slechtziend

De Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven (NUVO) maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van de oogmeting in Nederland. Amateuristische metingen in drogisterijen door ongediplomeerd personeel en online oogtesten zijn een bedreiging voor de kwaliteit van de oogzorg in Nederland. De NUVO heeft in samenwerking met huisartsen, oogartsen, cliënten, onderwijs, zorgverzekeraars en beroepsverenigingen een kwaliteitsstandaard ‘Oogmeting’ ontwikkeld. Deze standaard is gedeponeerd bij het Zorginstituut Nederland (ZIN), waardoor in Nederland nu ook officieel toezicht is op de kwaliteit van oogmetingen. Dit meldt NUVO.

Nederland is één van de weinige Europese landen waar het uitvoeren van een kwalitatieve oogmeting niet bij wet is geregeld. Nu mag iedereen een oogmeting uitvoeren zonder te beschikken over een optiek-diploma. Dat baart de NUVO grote zorgen. In 2015 nam de NUVO het initiatief om samen met alle vertegenwoordigers in de oogzorg een serie van vijf kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen, waarvan de kwaliteitsstandaard Oogmeting de eerste is die nu officieel gedeponeerd is bij het Zorginstituut. “Het wordt tijd dat de overheid met wet- en regelgeving komt, de kwaliteitsstandaard ‘Oogmeting’ kan hiervoor als basis dienen”, aldus Bas de Nes, directeur van NUVO.

Een van de kwaliteitseisen is het opleidingsniveau van opticiens dat minimaal MBO-4 niveau moet zijn. De Nes: “Een gediplomeerd opticien voert onder andere een oogmeting uit en herkent mogelijke oogproblemen, zoals bijvoorbeeld beginnende staar. In zo’n geval volgt er een verwijzing naar een oogspecialist. Dit zijn cruciale zaken die uitsluitend uitgevoerd kunnen worden na een gedegen opleiding. Alle leden van de NUVO werken daarvoor met gediplomeerd personeel en zijn herkenbaar aan het NUVO Keurmerk”.

Door: Redactie Nationale Zorggids