Normal_gevangenis__prikkeldraad

Volgens voormalig gedetineerden van Justitieel Centrum voor Somatisch Zorg (JCvSZ) (een ziekenhuisgevangenis) in Scheveningen gaan medewerkers slecht om met de medicijnverstrekking aldaar. Eén ex-gevangene heeft inmiddels een tuchtklacht ingediend tegen de verpleegkundigen en artsen van het ziekenhuis. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De voormalig gedetineerde, een vrouw die anoniem wil blijven, zegt dat het personeel er enkel voor zorgt dat je niet doodgaat. Pijnklachten of andere problemen worden niet of nauwelijks ondervangen. De klaagster kampte tijdens haar verblijf daar met zenuwpijnen waarvoor ze morfine moest slikken. Op een gegeven moment wilde ze de inname daarvan afbouwen en daar ging de gevangenisarts mee akkoord. In plaats van af te bouwen, kreeg ze echter meer morfine dan normaal. Toen het personeel daarachter kwam, werd niet meer afgebouwd maar moest de gedetineerde 'cold turkey' zonder.

“Ik leed ondraaglijke pijn, ik gilde het voortdurend uit. Maar hulp kreeg ik niet. Dat weekend heb ik van de pijn meerdere tanden en kiezen kapotgebeten”, zegt ze. Toen besloot ze het heft in eigen handen te nemen door een klacht in te dienen en haar eigen medicatie te controleren. Dit werd echter niet gewaardeerd door het personeel met als gevolg dat bijna niemand meer bij haar langskwam voor controle.

Op een gegeven moment raakten ze haar medische informatie kwijt, maar vonden dit terug in een bak waar alle documenten voor de versnipperaar klaar lagen, zegt ze. Het Medisch Tuchtcollege moet oordelen wat de gevolgen zijn, zij hoopt in ieder geval een vergoeding te krijgen waarmee ze het herstel van haar gebit kan betalen én dat er nog meer onderzoek wordt gedaan naar de werkwijze van JCvSZ.

Het verhaal van de vrouw is niet op zichzelf staand. Twee andere ex-gevangenen zeiden vorig jaar al iets soortgelijks te hebben gemaakt. Ook zij dienden een klacht in bij het tuchtcollege. Maar ook daarvoor al kwamen incidenten aan het ligt, waaronder het overlijden van een jongen met overgewicht die daar in 2008 overleed. Hij bleek een opgezwollen luchtpijp te hebben en had nooit in de ziekenhuisgevangenis mogen zitten. Drie jaar later overleed een andere man omdat hij er niet de zorg kreeg die hij nodig had. De (destijds) Inspectie voor de Gezondheidszorg ging op onderzoek uit en voerder extra toezicht uit omdat het ontdekte dat medische dossiers niet op orde waren en dat het verstrekken en toedienen van medicijnen niet op de juiste wijze gebeurde.

Door: Redactie Nationale Zorggids