Normal_roken_sigaret

Volgens Stichting Ik Stop Ermee heeft de cursus die rokers helpt met stoppen met roken een slagingspercentage van 81 procent. De Stichting baseert zich op cijfers van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit van Groningen (RuG), echter blijkt deze studie helemaal niet te bestaan, aldus een woordvoerder van de universiteit. Dat meldt de Volkskrant. 

Hoewel het onderzoeksrapport is voorzien van een logo en naam van de RuG, stelt de universiteit dat de genoemde onderzoekers helemaal niet bij de universiteit werken. “De RuG is kortom op geen enkele manier betrokken geweest bij de uitvoering of rapportage van het onderzoek”, laat en woordvoerder weten. De universiteit denkt na over aangifte tegen de stichting. 

Inmiddels is de claim van een slagingspercentage van 81 procent van de website van Stichting Ik Stop Ermee verwijderd. Toch zegt oprichter Hugo Hairwassers dat studenten van de RuG het onderzoek wel degelijk hebben uitgevoerd in opdracht van een voormalig medewerker. De namen in het onderzoek blijken niet correct en dat geeft Hairwassers ook toe. Alle commotie omtrent het al dan niet bestaande onderzoeksrapport doet volgens hem niet af aan het feit dat de stichting goed werk levert.

Het academisch ziekenhuis in Leiden (LUMC) is sinds een paar jaar bezig met een onderzoek naar de stoppen-met-rokencursus van de stichting en die stelt, ondanks dat het onderzoek nog niet is afgerond, dat de cursus zeker geen slagingspercentage van 81 procent heeft. De uitkomsten zijn desondanks positief, zegt hoofdonderzoeker Miriam de Kleijn.

Ik Stop Ermee claimt bovendien dat de cursus vergoed wordt door zorgverzekeraars, maar dat is niet waar. “Zorgverzekeraars vergoeden diverse stoppen-met-rokencursussen. ‘Ik Stop Ermee’ voldoet echter niet aan de door de overheid opgestelde richtlijnen en wordt daarom niet vergoed. Zorgverzekeraars vinden het erg vervelend dat de stichting claimt dat hun cursus wel wordt vergoed, ze moet daar onmiddellijk mee stoppen”, aldus woordvoerder Koen Venekamp van Zorgverzekeraars Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids