Beeld: ©Vitiv

Vitiv roept zijn biologische abrikozenpitten terug. Het product bevat Amygdaline dat na consumptie kan worden omgezet naar cyanide. Een cyanidevergiftiging kan leiden tot misselijkheid, koorts, hoofdpijn, slapeloosheid, dorst, traagheid, nervositeit, en een daling van de bloeddruk. Consumenten die dit product hebben gekocht, worden dringend verzocht de pitten niet te eten. Dat meldt de NVWA. 

Wie de abrikozenpitten van Vitiv in huis heeft kan ze vernietigen of terugsturen naar het betreffende  verkooppunt. Consumenten krijgen hun geld terug.

Al eerder riepen ook Erica Kruiderijen, Jacob Hooy, Superfoodz, G&W Gezondheidswinkel en Hanoju hun abrikozenpitten terug. Allemaal om dezelfde reden: een te hoge waarde aan waterstofcyanide. Dit kan levensgevaarlijk zijn als de mens daarvan een te hoge dosis binnenkrijgt en dat is al snel zo bij abrikozenpitten, zo blijkt. Drie kleine pitten zijn voor volwassenen gevaarlijk en kinderen kunnen na het eten van één pitje al last krijgen van bijwerkingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids