Normal_obesitas

Steeds meer mensen laten hun maag verkleinen met een gastric bypass. Maar zo’n operatie voor mensen met obesitas is niet zonder risico’s, waarschuwt de Nederlandse Obesitas Vereniging. Wie een maagverkleining ondergaat, moet daarna bovendien zijn levensstijl aanpassen om gezond te blijven. Dat meldt NOS. 

Mensen vallen in de eerste instantie af na een gastric bypass, maar daarna moeten ze gezond eten en blijven bewegen om op gezond(er) gewicht te blijven. Het is bovendien niet zo gemakkelijk en veilig als veel mensen zeggen, laat patiënt Josien Lemmen weten. Pas vier jaar na dato voelt ze haar lichaam gezonder worden. Zij had jarenlang last van complicaties na haar operatie. Zo moest haar galblaas eruit gehaald worden, groeide de doorgang tussen haar maag en darm dicht en had ze een verdraaiing in haar darm. Lemmen pleit voor een strenger selectiebeleid door artsen.

Ook voormalig Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs onderging een gastric bypass-operatie en kreeg last van een maagzweer en dumpings. Daar heeft ongeveer 25 procent van de patiënten last van na een maagverkleining. Dumpings, die ontstaan door te veel of te vet eten, verminderen de kwaliteit van leven. Andere bijwerkingen zijn haaruitval, nagels die eraf vallen én je moet veel vitamines slikken, zegt Paradijs. Desondanks zijn de meeste patiënten na een operatie blij dat ze het hebben gedaan. Bijna 90 procent zegt ondanks de bijwerkingen tevreden te zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids