Normal_rss_entry-129507

De Tweede Kamer wil een debat over de aanwezigheid van asbest in make-upproducten die populair zijn bij kinderen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelde vast dat bepaalde producten van het Amerikaanse bedrijf Claire's het giftige asbest bevatten.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) liet dinsdag weten dat er verder onderzoek wordt ingesteld naar de aanwezigheid van asbest in make-up en andere producten met talk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de ILT zullen dat onderzoek uitvoeren. Als de resultaten er liggen wil de Kamer daar met de staatssecretaris over debatteren.

De asbestvezels kunnen vrijkomen bij gebruik van het poeder. De producten waar het om gaat, een compact poeder en een set contourpoeder in acht kleuren, zijn door Claire's uit de verkoop gehaald. Het bedrijf wordt gevraagd om producten met dezelfde grondstoffen als de poeders uit voorzorg uit de handel te nemen, totdat nader onderzoek heeft uitgewezen of ook hier asbest in zit. De inspectie liet eerder 28 make-upproducten van Claire’s testen en daarin is geen asbest gevonden.

Door: ANP