WZA-terrein vanaf 3 april rookvrij

Nog geen maand geleden was het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) een van de 26 ondertekenaars van het convenant ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ van de gemeente Assen. Het ziekenhuis pakt meteen door en maakt het grootste deel van het ziekenhuisterrein rookvrij. Alleen in één overdekt rookpunt kunnen bezoekers en patiënten nog terecht om te roken, medewerkers roken voortaan achter het gebouw. Op 3 april gaat het nieuwe rookbeleid in. Dit meldt het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Vanaf dinsdag 3 april is het overgrote deel van het WZA-terrein rookvrij. De rode lijn die de afgelopen jaren om het ziekenhuis getrokken was, is weggehaald, evenals de asbakken. Het rookpunt aan de kop van de esplanade is opgedoekt. Chris Vegter, voorzitter van de cliëntenraad: “Wij vonden het niet passen dat de eerste aanblik van het ziekenhuis de rookzone is. Ook op foto’s van de entree van het WZA was die rookzone onder de parapluutjes altijd direct te zien. Dat hoort niet bij de rookvrije generatie en bij het gezonde imago van ons ziekenhuis.”

Er zijn ziekenhuizen waar roken echt helemaal verboden is, en waar patiënten, bezoekers en medewerkers nicotinepleisters uitgereikt krijgen. Zo ver wil het WZA (nog) niet gaan. Bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen van het WZA: “We zijn nadrukkelijk op weg naar een rookvrije generatie. We zijn er nog niet en kunnen er ook niet in één klap komen. Daar willen we realistisch in zijn.” Om rokers tegemoet te komen, zijn er daarom vanaf 3 april nog twee rookpunten: één op het voorterrein voor bezoekers en patiënten, en één achter het gebouw voor medewerkers.

Door: Redactie Nationale Zorggids