Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Bloedbank Sanquin heeft sinds vandaag de leeftijdsgrens voor het doneren van bloed opgehoogd. Mensen kunnen vanaf nu tot de laatste dag van hun 79ste jaar bloed doneren, maar daarvoor moeten ze wel eerst door de medische keuring komen. De 70-jarige Frans Hollander stopte vorig jaar met doneren omdat hij de maximum leeftijd daarvoor had bereikt, maar morgen heeft hij wegens de ophoging weer een afspraak staan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Normaal gesproken doneren mensen een paar keer per jaar bloed, Hollander komt echter om de week. Sanquin heeft hem daarom omgedoopt tot superdonor. “Ik voel me er zo prettig bij dat ik mensen kan helpen. Ik ben godzijdank gezegend met goede gezondheid”, aldus Hollander.

De 2.200 mensen die vorig jaar ook moesten stoppen, zijn inmiddels weer door Sanquin opgetrommeld. De maximum leeftijd van 70 jaar was er zodat ouderen tegen zichzelf beschermd konden worden, omdat ze sneller last hebben van bijwerkingen na het verliezen van bloed. Maar omdat er steeds meer fitte ouderen zijn, is de leeftijdsgrens opgeschroefd naar 80. Overigens is hier wel een uitgebreide literatuurstudie aan vooraf gegaan en heft de medische commissie van Sanquin een toetsing gedaan.

Nieuwe donoren mochten echter tot hun 65ste bloed geven, omdat het bij een nieuwe donor altijd afwachten is hoe hij of zij op het bloedverlies reageren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids