Normal_geld

Als het aan ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Bruno Bruins van Medische Zorg ligt, krijgt het kabinet weer de controle over de zorguitgaven en niet Zorginstituut Nederland. Zij hebben hiervoor een conceptwetsvoorstel opgesteld. De maatregel is een reactie op de onverwacht hoge investering die het Zorginstituut vorig jaar op papier zette voor het verbeteren van de verpleeghuiszorg. Dat meldt de Volkskrant. 

Vorig jaar kondigde het Zorginstituut aan dat er 2,1 miljard euro naar verpleeghuizen zou gaan. Deze bleek namelijk de wettelijke bevoegdheid te hebben om nieuwe kwaliteitseisen voor de verpleeghuiszorg op te stellen en het kabinet te verplichten om het prijskaartje dat daaraan vast hing te laten betalen.

Bruins en De Jonge willen deze macht van het Zorginstituut afpakken. Dat betekent dat de kwaliteitseisen die het instituut opstelt, niet zonder toestemming van het kabinet ingaan. Hangt er een flink prijskaartje aan, dan mag het kabinet tegen stemmen.

“Het kabinet wil een ongewenste stijging van de collectieve uitgaven, van de collectieve lastendruk of van verdringing van andere publieke uitgaven tegenhouden”, zo staat in het conceptwetsvoorstel. De inhoud zal niet worden aangepast door het kabinet, het gaat enkel op de prijs die eraan vastkleeft.

De ministers willen dat Nederlanders de beste zorg ontvangen voor een betaalbare prijs. Maar nu er zoveel geld naar de verpleeghuiszorg gaat ,zal dat een impact hebben op de zorguitgaven. Dit heeft indirect gevolgen voor de hoogte van de zorgpremie. De Jonge en Bruins willen de Nederlander niet laten opdraaien voor de kosten, maar zodra goede zorg niet meer toegankelijk of betaalbaar is, kan dit buiten het bereik van de burger vallen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids