Normal_zonnebank

Bijna 20 procent van de Nederlanders ligt weleens onder de zonnebank, blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Dat zijn er nog te veel, vinden KWF en een groep dermatologen. Zij willen dat de minister van Volksgezondheid zonnestudio’s en zonnebanken onder meer voorziet van waarschuwingsberichten en ook zouden er geen positieve gezondheidseffecten van zonnebanken meer gecommuniceerd mogen worden. Dat meldt NOS.

Op dit moment kleeft er een leeftijdsgrens aan het gebruik van zonnebanken. Alleen volwassenen van 18 jaar en ouder mogen er gebruik van maken, maar de vraag is nog maar of deze leeftijdsgrens wordt nageleefd.

Dermatologen waarschuwen vooral jonge mensen voor het gebruik van de zonnebank, omdat deze doelgroep steeds vaker huidkanker krijgt. “Er zijn studies die laten zien dat als je op jonge leeftijd naar de zonnebank gaat, je 75 procent meer kans hebt op het ontwikkelen van een melanoom”, zegt dermatoloog Annebeth Flinterman van het Diakonessenziekenhuis in Utrecht.

Zonnebanken kunnen niet verboden worden, maar het is van groot belang dat mensen weten wat de gevaren zijn. Er zijn studio’s die nog steeds beweren dat er zoiets bestaat als verantwoord zonnen. Bestuurslid Huib van Heest van de Nederlandse branchevereniging van zonnestudio’s vindt niet dat KWF zich alleen op de zonnebank moet richten, maar ook op zonaanbidders. Volgens hem is namelijk niet aangetoond dat een zonnebank nog slechter is voor de mens dan de echte zon. Hij vindt het ook de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers of zij ‘een overdosis nemen’.

Door: Redactie Nationale Zorggids