Normal_windmolens_wind_energie

Winmolens zouden een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid van mensen die dicht bij de stroomopwekkers wonen. Dat stelt Sylvia van Manen, huisarts in Den Bosch, in vakblad Medisch Contact. Onderzoek in Denemarken laat zien dat mensen meer kans hebben op een beroerte of hartaanval als zij dichtbij een windmolen wonen. Echter zouden de gevaren in Nederland onderschat worden. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het zou volgens Van Manen beter zijn om uit voorzorg rekening te houden met medische klachten. “Windturbines veroorzaken onder meer laagfrequent geluid, slagschaduw en knipperende lichten”, licht ze toe in Medisch Contact. “Dat kan tot gezondheidsproblemen leiden, die echter nog te weinig serieus worden genomen. Terwijl volgens het voorzorgprincipe de overheid kan ingrijpen, ook als klachten nog niet onomstotelijk bewezen zijn.”

Het RIVM en de GGD’s zien vooralsnog geen reden om aan te nemen dat windmolens daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De verschillen in het Deense onderzoek hoeft niet per se veroorzaakt te zijn door de windmolens, zo zeggen ze. Ook de onderzoekers zelf kunnen nog geen definitieve conclusies trekken uit hun onderzoek.

Van Manen vergelijkt de windmolens met de voorzorgsprincipes van hoogspanningskabels. Zweeds onderzoek wees uit dat deze nadelig zijn voor kinderen, die vaker leukemie kregen als zij in de buurt van de stroomkabels woonden. “Nederland reageerde dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor was. Momenteel worden gezinnen die onder hoogspanningsleidingen wonen uitgekocht door de overheid. De geschiedenis lijkt zich te herhalen.”

Gisteren kwam de Gezondheidsraad met het advies om toch het voorzorgsbeleid te handhaven, omdat onderzoek heeft doen blijken dat er mogelijk toch een verhoogd risico op leukemie is door de aanwezigheid van hoogspanningskabels. Dit zou mogelijk kunnen komen door de magnetische velden rond de hoogspanningskabels. Deze magnetische velden werden in een eerder onderzoek in verband gebracht met hersentumoren bij kinderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids