Normal_hand_schudden_samenwerken

De provincie Drenthe heeft een bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld zodat de Nederlandse gezondheidszorg kan samenwerken met de Duitse gezondheidszorg. Daartoe is het project Common Care opgestart waar de provincie Drenthe samen met de provincie Groningen, Duitse en Nederlandse ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de Duitse deelstaat Niedersachsen aan meedoet. Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe. 

Dit project is van belang omdat er in beide landen sprake is van een tekort aan zorgpersoneel. Drentenaren die daardoor verder moeten reizen naar een ander Nederlands ziekenhuis, zouden ook net over de grens terecht moeten kunnen. En samenwerking is niet gemakkelijk op te zetten, omdat Nederlandse zorgverzekeraars normaal gesproken geen zaken doen met Duitse ziekenhuizen. En andersom geldt precies hetzelfde.

Het project Common Care moet deze samenwerking bevorderen, eventuele taalproblemen oplossen en een productieve uitwisseling van patiënten opleveren in tijden van te grote personeelstekorten. 

Overigens mag iedere Nederlander naar een Duits ziekenhuis als hij dat wil, aldus UMCG-woordvoerder Joost Wessels. Wie dat doet heeft recht op vergoeding van de zorg, maar een Duits tarief kan verschillen van een Nederlands tarief, waardoor een patiënt mogelijk een deel zelf moet betalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids