Normal_bed_slapen

Avondmensen lopen een beduidend groter risico op vroegtijdig overlijden dan ochtendmensen. Dit hebben Britse en Amerikaanse onderzoekers vastgesteld. Het was al bekend dat avondmensen een slechter gezondheid hebben, maar dat ze jonger sterven is nu pas voor het eerst geconcludeerd. Dat meldt RTL Nieuws. 

De onderzoekers ontdekten dat avondmensen tien procent meer kans hebben op vroegtijdig overlijden dan ochtendmensen, waarschijnlijk omdat de huidige samenleving niet is ingericht op de behoeften van avondmensen. Ook zij moeten bijvoorbeeld om 9:00 aan hun werk beginnen. Het is overigens niet mogelijk voor avondmensen om ochtendmensen te worden. Het bioritme van iemand die liever ‘s avonds leeft, zal zich niet aanpassen hoe hard iemand het ook probeert, stelden andere onderzoekers eerder al.

“Een avondmens zou niet gedwongen moeten worden om ‘s ochtends om acht uur op zijn werk te verschijnen”, zeggen de onderzoekers die daarom ook pleiten voor een aanpassing van de maatschappij. Avondmensen zouden desondanks wel vroeg moeten blijven opstaan, omdat het wel bijdraagt aan een iets beter ritme. 

Door: Redactie Nationale Zorggids