Normal_huidkanker_kanker

Door immuuntherapie toe te passen na een operatieve verwijdering van een melanoom, is de kans op terugkeer van deze agressieve vorm van kanker aanzienlijk kleiner. Dit heeft een grote groep internationale artsen ontdekt, waaronder artsen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Dat melden Telegraaf en Algemeen Dagblad. 

Aan het onderzoek deden honderd ziekenhuizen in 23 verschillende landen wereldwijd mee. Meer dan duizend melanoompatiënten kregen na hun operatie aanvullende immuuntherapie om de kans op terugkeer te verkleinen. Het ging in deze studie met name om het effect van het medicijn pembrolizumab op patiënten onder de 50 jaar, een kwetsbare groep patiënten.

“Dit is de tweede studie die de meerwaarde aantoon van een vorm van immuuntherapie in een relatief vroeg stadium van melanoom. Hiermee hopen wij dat uiteindelijk minder patiënten een verder uitgezaaid melanoom krijgen en daarmee een grotere kans hebben op een langetermijnoverleving”, aldus chirurg Alexander van Akkooi van het AVL. 

Door: Redactie Nationale Zorggids