Normal_asperges

Het aspergeseizoen is alweer in volle gang. Ondertussen gaan er allerlei geruchten rond over de gezondheidseffecten van het eten van asperges. Zo zou het helpen tegen kanker, een afrodisiacum zijn of katers oplossen. Maar daar is vrij weinig van waar, zegt het Voedingscentrum. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Ik sta er best van te kijken dat dit soort claims wordt gedaan. Dat je bepaalde ziektes kunt voorkomen door asperges te eten. Soms wordt ook gesuggereerd dat iets al duizenden jaren een geneeskrachtige werking heeft. Wij baseren ons toch liever op de moderne wetenschap”, aldus woordvoerder Jasper de Vries van het Voedingscentrum.

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat asperges eten kanker voorkomt. Wel bevatten asperges antioxidanten die schadelijke stoffen helpen opruimen, maar antioxidanten zitten ook in andere voedingsmiddelen. Overigens zijn asperges ook geen afrodisiacum, hoewel het Voedingscentrum zich wel kan voorstellen dat sommige mensen dat denken. 

Asperges zijn overigens wel heel gezond. Ze zitten bomvol vitamine C, wat je weerstand sterk houdt. Voor zwangere vrouwen heeft asperges eten ook gezondheidsvoordelen: er zit namelijk foliumzuur in. Wie 100 gram asperges eet, krijgt al 20 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen.  Het is verstandig om daar ook supplementen bij te slikken, anders moet een vrouw dagelijks 800 gram gekookte asperges eten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids