Normal_werken_typen_bloggen_studeren_laptop_computer_freelance_zzp

Stress en gedemotiveerd zijn door een slechte baas, zijn veel gebruikte redenen voor medewerkers om zich ziek te melden. Zij doen dit dan ook vaker dan mensen die tevreden zijn met hun baas, zegt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen die 12.000 werknemers ondervroeg. Dat melden RTL Nieuws en de SER. 

Een werkbare baan hangt onder meer af van de leiderschapsstijl van de directe leidinggevende. Een coachende leidinggevende maakt voor 67 procent van de ondervraagden dat zij werkbaar werk hebben. Ze hebben een boeiende en motiverende baan die kansen biedt op bijleren, waarvan ze niet overspannen of ziek worden en voldoende ruimte laat voor gezin en privéleven. Krijgen werknemers onvoldoende ondersteuning, dan zakt de werkbaarheidsgraad tot 18 procent. De Vlaamse SER ziet dat de leidinggevende het verschil kan maken.

Wie minder goed wordt ondersteund door zijn baas, krijgt sneller last van stressklachten en soms burn-outklachten. De helft van de ondervraagden zegt daar last van te hebben door zijn of haar slechte baas, tegenover 10 procent van de medewerkers met een goede baas.

Doordat medewerkers ontevreden zijn en rondlopen met stress of erger, vallen zij vaker uit dan tevreden medewerkers. Ze zijn twee keer zo vaak ziek en ook langer ziek. 25 procent zegt op zoek te zijn naar een nieuwe baan.

Een kanttekening is wel dat stress en gedemotiveerd zijn niet alleen door de baas veroorzaakt hoeft te worden. Dit kan ontstaan door onvrede binnen de baan zelf. Deze kan niet uitdagend genoeg zijn, of wellicht te eentonig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids