Normal_hooikoorts

De eerste bloeiende grassoorten zijn de afgelopen dagen waargenomen en komende weken zullen steeds meer grassen tot bloei komen. Op overwegend droge dagen kan overlast ontstaan door pollen van grassen. Dat is de verwachting van Weeronline, Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ook berken veroorzaken nog enige tijd hooikoortsklachten. Dat meldt LUMC. 

Door het zeer warme weer van de afgelopen weken zijn de eerste grassoorten versneld tot bloei gekomen. Vooral in het binnenland zit al graspollen in de lucht, maar ook in het westen en noorden zullen de eerste grassoorten snel tot bloei komen. De afgelopen week viel af en toe regen, waardoor voorlopig voldoende bodemvocht voor het gras beschikbaar is. Hoewel het momenteel frisser is dan vorige week zijn het nog altijd groeizame omstandigheden. 

Voorlopig blijft het groeizaam weer met maxima van 12-17 graden en zo nu en dan een bui. Het grootste deel van de tijd is het droog en dan kan de graspollenconcentratie in de lucht oplopen. Zondag en maandag is de kans op buien tijdelijk groot, waardoor de lucht regionaal gereinigd kan worden. Zo’n 70 procent van de naar schatting drie miljoen hooikoortspatiënten blijkt gevoelig te zijn voor graspollen. 

De weersverwachting toont een grote kans op normaal lenteweer in de eerste elf dagen van mei. Het is licht wisselvallig met regelmatig zon, soms een bui en maxima tussen 14 en 18 graden. Bij deze weersomstandigheden kunnen de grassen zich goed ontwikkelen, waardoor de periode met de grootste kans op hoge concentraties graspollen in het zuidoosten rond eind mei wordt verwacht en rond half juni in het noorden.

Circa twee miljoen Nederlanders hebben een graspollenallergie. Momenteel verspreiden ook bloeiende berken nog sterk allergeen pollen. Uit metingen van het LUMC blijkt dat de grootste piek van het berkenpollenseizoen voorbij is. De verwachting is dat de berken over twee weken geheel zijn uitgebloeid. Naast de grassen zullen komende tijd ook kruiden als zuring en weegbree beginnen te bloeien. Deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen.

Mensen met hooikoorts ervaren klachten zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten. Er zit voor veel mensen met hooikoorts niets anders op dan zich voor te bereiden op een ongunstige periode door bijvoorbeeld op tijd (preventief) hooikoortsmedicijnen te slikken, te douchen voor het naar bed gaan, kleding regelmatig te wassen en door ramen en deuren gesloten te houden. Ook is een zonnebril aan te raden om het stuifmeel tegen te houden en lichamelijk inspannende activiteiten zijn juist af te raden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids