Normal_sigaret_roken

Ongeveer twee derde van de Nederlanders zou het toejuichen als de belasting op sigaretten omhoog zou gaan. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, in opdracht van Tabaknee.nl.
Dit cijfer geeft aan dat burgers accijnsverhoging een goed middel vinden om roken te ontmoedigen, terwijl politiek Den Haag niet over het onderwerp durft te praten uit angst voor zetelverlies. Dit meldt Telegraaf. 

Uit de peiling blijkt dat het vooral jongeren zijn die voorstander zijn van accijnsverhoging. Van de deelnemers tussen de 18 en 24 jaar vindt zo’n 73 procent het een goed idee. “Dat is prachtig”, zegt hoofdredacteur Frits van Dam van Telegraaf. “Het grote probleem is dat jongeren beginnen te roken en snel verslaafd raken.” Volgens Van Dam heeft internationaal onderzoek al aangetoond dat prijsverhoging een effectief middel is om jongeren te laten stoppen met roken. Die doelgroep heeft immers niet veel geld. “Dat de Nederlandse bevolking daarmee instemt, is erg mooi.”

Maurice de Hond voerde hetzelfde onderzoek twee jaar geleden uit. Toen waren de aantallen vergelijkbaar. Wel vonden minder mensen het toen een goed idee om de minimale leeftijd te verhogen naar 21 jaar. Toen was 55 procent van de ondervraagden voor, dit jaar was dat 65 procent.

Om het gebruik van sigaretten verder te verminderen, zou het goed zijn om bovendien de plekken waar je ze kunt kopen te beperken. “Nu kun je op iedere hoek van de straat sigaretten kopen”, aldus Van Dam. “Als je dit terugsnoeit, helpt dat fors. De oplossing zou zijn om het te beperken tot tabaksspeciaalzaken.”

Door: Redactie Nationale Zorggids