Normal_medicijnen_depressief_ouderen_bejaarden_

De gezondheidsvaardigheden van een op de drie Nederlanders kan als laag worden bestempeld. Dat blijkt uit cijfers van het NIVEL Consumentenpanel Gezondheidszorg, dat is ingevuld door zo’n 12.000 mensen van 18 jaar en ouder. Gezondheidsvaardigheden gaan onder andere over het begrijpen van informatie van de zorgverlener, omgaan met ziekte en de weg vinden binnen de zorg. Dit meldt onderzoeksinstituut NIVEL.

Bij 26,9 procent van de ondervraagden waren de gezondheidsvaardigheden beperkt en bij 9,5 waren deze onvoldoende. Mensen met lage gezondheidsvaardigheden zijn vaker mannen, personen met een laag opleidingsniveau en ouderen. Ook Nederlanders die hun eigen gezondheid slechter beoordelen, hebben vaak minder goede vaardigheden.

Goede beheersing van de vaardigheden is belangrijk om zo de eigen gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, in orde te houden. Het tijdig innemen van medicatie of aan de bel trekken bij problemen is daar een voorbeeld van. Als de zorg ingewikkelder wordt, worden er hogere eisen gesteld aan de gezondheidsvaardigheden van die persoon. Wereldwijd wordt erkend dat het verschil in gezondheidsvaardigheden een belangrijke oorzaak is van gezondheidsverschillen tussen mensen.

Door: Redactie Nationale Zorggids