Normal_buikpijn

Het Martini Ziekenhuis heeft samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld voor patiënten met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Patiënten hoeven hiervoor niet direct hun eigen risico aan te spreken en ze kunnen nu dichtbij en laagdrempelig terecht bij hun huisarts voor kwalitatief goede zorg. Dat meldt het Martini Ziekenhuis.

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland kampen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Hun klachten variëren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang. Jaarlijks komen daarvan ongeveer duizend patiënten met PDS op de polikliniek Maag- Darm- Leverziekten (MDL) van het Martini Ziekenhuis. Vaak is er geen medische noodzaak om deze patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiënten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts.

Om patiënten en huisartsen te ondersteunen én de kwaliteit van zorg op het gebied van PDS te verbeteren, is in het Martini Ziekenhuis het Prikkelbare Darmcentrum in het leven geroepen. Het centrum introduceert een kennisbron die alle informatie over PDS, het stellen van de juiste diagnose en de verschillende behandelingsmogelijkheden, bundelt. Deze informatie is te vinden via www.mzh.nl/pds. Zo beschikken zowel patiënt als huisarts over dezelfde informatie en kunnen zij samen een behandelplan starten.

Ook stelt de site de patiënt in staat zijn klachten voor en na de behandeling te meten en hiermee inzicht te krijgen in het effect van de behandeling. Alle patiënten, huisartsen en ziekenhuizen in Nederland kunnen via de website gratis gebruik maken van de expertise van het Prikkelbare Darmcentrum. De huisarts in Noord-Nederland kan bij de behandeling een beroep doen op de kennis van een gespecialiseerde diëtist, medisch psycholoog en binnenkort ook van een PDS-verpleegkundige van het Prikkelbare Darmcentrum.

Laurens van der Waaij, MDL-arts in het Martini Ziekenhuis: “De meeste mensen met PDS zijn door deze nieuwe werkwijze al heel goed geholpen en hoeven helemaal niet bij mij of mijn collega’s in het ziekenhuis onder behandeling te zijn. Ik denk dat met deze nieuwe werkwijze 30 procent van de huidige verwijzingen naar onze polikliniek vermijdbaar is. Zo houden we de zorg zo dichtbij en toegankelijk als het kan en creëren we ruimte in het ziekenhuis voor de patiënten met een complexe vorm van deze ziekte. Dit project is daarmee een mooi voorbeeld van substitutie van zorg.”

Door: Redactie Nationale Zorggids