Normal_oog__compfight_

Speciale wimperserums die beloven je wimpers lang en vol te maken, zijn mogelijk niet zo onschuldig als ze lijken. De middelen zijn vaak gebaseerd op provitamine B5 en hyaluronzuur, dat de wimpers hydrateert. Het ingrediënt dat echter zorgwekkend is, is bimatoprost. Dit stofje wordt gebruikt in oogdruppels om de druk in de oogbol te verlagen. Dit meldt Telegraaf.

Het verlagen van de oogboldruk wordt onder andere gedaan bij mensen die de oogziekte glaucoom (verhoogde oogboldruk) hebben, wat het netvlies en oogzenuw kan beschadigen. De wimperserums maken dankbaar gebruik van ingrediënt bimatoprost dat in de oogdruppels zit, wat er voor zorgt dat de wimper langer in het haarzakje blijft zitten. Hierdoor krijgt het langer de tijd om te groeien voordat het van nature loslaat en er een nieuw haartje zal groeien.

Of het middel ook daadwerkelijk veilig is in gebruik, durft optometrist Maaike Gaudriaan niet met zekerheid te zeggen. Oogartsen adviseren het in ieder geval niet. Bimatoprost kent namelijk een aantal bijwerkingen zoals droge en branderige ogen en donkere verkleuringen van de iris. “En dat is geen pretje”, waarschuwt Gaudriaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids